Beszámoló: 16. Országos Drámapedagógiai Napok - Nagyvárad

Nagy sikerrel zárult a 16. Országos Drámapedagógiai Napok rendezvény.

Nagy sikerrel zárult a 16. Országos Drámapedagógiai Napok rendezvény, melyet április 11-13. között idén is a Partiumi Keresztény Egyetemen rendezett meg a Nagyváradi Drámaműhely a Pedagógusok Házával, a Területi Oktatási Központtal és egyetemünk Tanárképző Intézetével együttműködve.

Az ország több, mint 100 pedagógusa Erdély különböző szegleteiből érkezett ide, hogy közös játékban és együtt gondolkodásban feloldódva tanulja tovább a drámapedagógia adta lehetőségeket.

A megnyitón Horváth Gizella rektorhelyettes örömét fejezte ki, amiért az egyetem már sokadjára ad otthont egy olyan értékteremtő rendezvénynek, amely által nemcsak a pedagógusok, de a különböző korosztályú diákok is gazdagodhatnak. Rusz Csilla főszervező és tanító néni II. osztályos gyerekei  egy élvezetes és tanulságos mesefeldolgozás előadásával örvendeztették meg a közönséget.

A rendezvény első programpontjaként Tóth Ágnes nagyváradi költőnő fülbemászó gyermekverseivel és Kovács Éva fóti drámapedagógus továbbjátszható meséivel ismerkedhetett meg a közönség. A továbbiakban az öt csoportra bontott résztvevők ismerkedését a Nagyváradi Drámaműhely tagjai valamint Kunné Darók Anikó (jászberényi óvodapedagógus, drámapedagógus) segítették ismerkedési, ön-, és társismereti, csoportalakító és drámajátékokkal.

A meghívott vendégek különböző oldalról járták körül a drámapedagógia adta lehetőségeket, mutatták be saját drámapedagógiai gyakorlataikat. Achs Károly a történetépítés és a feszes drámai szál jelentőségét emelte ki a színdarabrendezésben. Balogh László és Zalavári András  a zene és a dráma kapcsolatát boncolgatta, míg Török László arra adott mintát, hogyan szólaltathatók meg a képzőművészeti alkotások drámaformák alkalmazásával. Kis Tibor Janne Teller sok vitát kiváltó regényét, a Semmit dolgozta fel drámapedagógiai módszerekkel. Kovács Andrásné Rozika néni a résztvevők népi gyermekjáték repertoárját gazdagította. Kovács Éva, Előd Nóra és Bordás Andrea egy-egy komplex drámafoglalkozásba vonta be a résztvevőket, Rusz Csilla pedig azt mutatta meg, hogyan lehet drámás technikákat alkalmazni szülői értekezleten.

A drámanapok zárásaként a Nagyváradi Drámaműhely Lázár Ervin Hapci király meséjének feldolgozását adta elő. Amint az a záráskor az RMPSZ elnöke, Burus Siklódi Botond elmondta, az idei Bolyai Nyári Akadémia keretében várhatóan drámapedagógiai képzést is tartanak a pedagógusoknak.

 

Img 4703Img 4707Img 4717Img 4728Img 4745Img 4750

forrás: tanitokepzo.partium.ro